Allsvenskan 2008

image351

Dags för mitt årliga tips, håll till godo;


16; Ljungskile - Åshöjden gänget är tillbaka men det här kan bara sluta på ett sätt. Laget känns inte på någotsätt allsvenskt den här gången heller, 10 år har inte ändrat nått.

One to watch;
Jörgen Wålemark, mr Ljungskile har hunnit bli 36 år. Helt enkelt det enda namnet som väcker uppmärksamhet i detta laget.

15; GIF Sundsvall
- Norrlandsfönstert är återigen öppet, men det kan slås igen lika fort igen. Viss allsvensk rutin finns dock så laget kan överraska om man får en bra start.

One to watch; Fredrik Sundfors som först slutade men övertalades till comeback. Då alla nykomligar behöver ett starkt försvar är detta en mycket viktigt "värvning". Rutin i massor.

14; Trelleborgs FF - Klarade sig kvar med ett nödrop förra säsogen och laget ser knappast bättre ut iår. Tom Prahl är ny tränare men problemen finns på plan, framförallt offensivt.

One to watch; Erik Sundin, en av få offensiva krafter som måste prestera och servera anfallarna.

13; GAIS - Har länge balanserat på en tunn linje precis ovanför strecket. Nu har man tappat Rolle Nilsson till MFF och det kan bli riktigt tungt. Magnus Pehrsson må varit en gudomlig järnkamin men som tränare är han oprövad.

One to watch;
Bobbie Friberg Da Cruz är en hårt arbetande back/mittfältare. Har ryktast vara på väg bort och försvinner han i sommar hopar sig problemen för makrillarna.

12; Örebro - Gjorde en godkänd comeback förra säsongen även fast man länge var inblandat i bottenstriden. Nu har man skaffat sig mer rutin och bör kunna klättra ett par placeringar. Borde kunna dra ännu mer nytta av konstgräset hemma på Behrn Arena.

One to watch; Kristoffer Näfver, ung talang som fått skadeproblem. Skadefri kan han bli en riktig attaktion och får nu mer ansvar när Lars Larsen lämnat gnällbältet.

11; IFK Norrköping
- En klassiker är tillbaka efter fem långa år i superettan vilket är kul för pubikintresset., det är nått visst med att vandra upp för Södra Promenaden. Hela organistationen andas allsvenskan, nu måste spelarna bevisa det på planen också.

One to watch; Kevin Amuneke. skapade många svarta rubriker i Landskrona men kan han koncentrera sig på fotbollen är han hyperintressan och kan skjuta Peking kvar i Allsvenskan.

10; Gefle - Lagets snittplacering på sina tre allsvenska säsongen är 10:a och jag tror inte det blir bättre iår. Hemma är man starkt men bortaspelet måste förbättras. Per Olsson är dock en klurig gubbe och nedflyttnings hotet bör vara en bit bort.

One to watch; Johan Oremo - jagad av halva allsvenskan men blev girig och fick stanna kvar. Är nog egentligen bäst för honom, för hos Gefle blir pressen minst. Andra året och upp till bevis för den långe anfallaren.

9; Halmstad - Under Janne Anderson lyckas laget smyga med och som underdogs gör man det bra. Nu är Dusan Djuric borta och ska bli intressant om man kan plocka fram någon ny ynglig som ingen känner till. Bygger laget runt ett starkt kollektiv och känns som ett typiskt mittenlag.

One to watch; Magnus Bahne var en av Allsvenskans bästa målvakter i fjol men blev olyckligt skadad. I ett hårt arbetande lag är defensiven viktig och Bahne är ruskigt stabil.

8; Helsingborg - Laget svek rejält ifjol och Baxter fick gå, nu har gamle hjälten Bosse Nilsson tagit över. Men vem bestämmer egentligen ? Henke ? Dessutom känns det som man har tagit det här med utländska spelare lite väl långt.

One to watch; Rene Makondele var stjärna i Gefle men klara han underordna sig en lite annan roll här? Lyckas kongolesen med det kan detta bli riktigt bra. Underbar att se på planen i sina bästa stunder.

7; Malmö FF - Alltid under stor press men har misslyckas gång på gång. Nu har Rolle Nilsson tagit över efter Sören Åkerby, lyckas han bättre att få ihop alla starka viljor? Det här kan sluta hursom helst.

One to watch; Behrang Safari gjorde en stålande säsong ifjol och fick en plats i landslaget under vinterturnèn. En bra vår och en plats i EM truppen är inte omöjlig i Edmans frånvaro.

6; Hammarby - Tony Gustafsson gjorde en bra första säsong som allsvensk tränare. Nu ökar kvaven och frågan är hur han ska hantera det. Har en helt okej trupp att jobba med men borde rimligtvis kunna få ut ännu mer, vissa matcher förra året var laget direkt dåligt.

One to watch; Rami Shaaban är man landslagsmålvakt så är man. En riktig ledare och bra personlighet som kommer smitta av sig i laget.

5; AIK - Som vanligt råder det storhetsvansinne i Solna. Sydamerikan efter sydamerikan plockas in och Duule Johnson tillåts köra rattfull. Lägg därtill värvningen av David Beckhams polare Bojan Djordic så förstår ni att det kommer snackas om AIK även i år. Lyckas Norling/Novakovic få ordning på alla viljor så kan dom utmana om toppen. Men det kan lika väl gå åt helvete då kraven är pinsamt höga för ett lag som inte vunnit guld på 10 år.

One to watch; Daniel Arnefjord, hur många självmål blir det i år ? Annars ska det bli intressant och se Bojan på svensk mark, killen är ju som klipt och skuren för gnaget.

4; IFK Göteborg - Då många lag svek ifjol lyckades blåvitt spela till sig guldet. Finns inget som talar för att dom ska lyckas med det igen. Nu väntar många tuffa matcher mot taggade motsåndare och dessutom har man C.L att tänka på.

One to watch; Tobias Hysen, rivig ytter som kom från Sunderland under hösten och bidrog starkt till guldet. Härlig inställning.

3; Djurgårdens IF - Siggi Jonsson första säsong kan ingen klaga över, han gjorde ett strålande jobb. Nu kan det bli tufft då laget tappat ett par namn och nyförvärven är okända killar. Dags att bestämma hur man ska spela också då det jonglerades väl mycket med spelsystem ifjol.

One to watch; Pa Dembo Touray, det går inte att missa jätten. Den värsta ojämnheten är borta och nu klassas han som en av allsvenskans bästa målvakter.

2; Elfsborg - Precis som väntat blev året efter gulet svårt för knallarna. Pressen är ju som bekant mycket större och det klarade inte laget av. Nu kan man återigen slå ur underläge vilket borde passa dom bättre.Truppen ser stark ut och man är definitivt med i guldracet.

One to watch; Anders Svensson, är man tjock så syns man. Och ska man vara allvarlig; Teddy Lucic är tillbaka i allsvenskan. Med sin rutin blir han viktig då förvaret sviktade ifjol efter att Jon Jönsson såldes.

1; Kalmar FF - Nanne Bergstrand jobbar sakta men säkert sig upp mot toppen på ett imponerade sätt. I år finns guldet inom räckhåll. Cesar Santin stannade och det är förstås viktigt. Kalmar är ett svårt lag att möta då dom tillsynes är lika bra mot topplagen som mot bottenlagen.

One to watch; Henrik Rydström, hatad av alla för sin stora käft. Men oj vilken nytta han gör för laget. En tränares drömspelare.

Piri Piri

Piri-piri är en liten chilifrukt som odlas främst i Portugal. I det portugisiska köket används piri-piri i grytor och till såser och marinader för grillad mat, ofta till kyckling eller fisk.
Det är en av de minsta chilifrukterna, 2-4 cm lång. Den kan vara grön eller röd. Styrkan är het till mycket het.

image352

Har alltid gillat stark mat och testar gärna diverse olika kryddor i matlagning då det smakar betydlig mer och blir godare. Kanske är det tack vare mitt ursprung eller kanske rentav en vanesak.

När jag har varit i Thailand har jag ätit mycket stark och fantastisk god mat. Medans fröken Larsson svettades över en pasta fick dansken åka in på sjukan när han åt ytterst lite chilifrukt. I fredags avslutades kvällen på Evergreen där det blev en Vesuvio med sås, alla vet ju hur hungrig man blir efter en utekväll. E hade fått Piri Piri på sin pizza förra veckan och berättat att det inte gick att äta upp den efter det. Naturligtvis skulle man öppna sin käft och vi vinkande in bagaren med kryddburken. Dra åt helvete vad starkt det blev i såsen efter han kryddat med Piri Piri. Det verkligen inte att äta mer efter det......jag var bitter.

Bitter men inte uppgiven, så idag när jag månadshandlade på Coop kunde jag naturligtvis inte motstå att köpa en burk. Snart är det dags för ett nytt test till denna klassisker;

image353

Silja Symphony

image350

Jaha då var det snart slut på påskledigheten och vardagen väntar återigen. Vet inte om jag fått så mycket viktigt gjort men lite fest och mycket vila ska inte underskattas det heller.

Då kalendern är bångstyrig värre denna våren så var detta den enda ledigheten som blir längre än en dag extra. Kristi Himmelsfärd & 1:a maj är ju på samma dag, annandag pingst finns ju inte längre och nationaldagen är på en fredag. Har ialla fall tagit ledigt ett gäng dagar under fotbolls EM, så då kan man förhoppningsvis få dagar med härlig ledighet.

Fyra ynka nätter sen ska man ut med ovanstående eka och göra östersjön. Kul att ha nått framemot denna veckan. På söndag börjar fotbollsallsvenska också, men tyvärr gör vädret att den rätta fotbollskänslan inte riktigt infunnit sig.

Påskens visdomsord

image301

Det var samma människor som skrev bibeln som trodde att jorden var platt

Glad påsk

image349

Nu har jag fått lite påskledigt vilket inte är dumt. Hela fyra dagar off känns ju nästan som en evighet. Veckan har rullat på utan större bekymmer (förutom vädret i måndag kväll) och avslutades på bästa sätt.

Först i form av ett påskägg med massa gott godis, mycket chocklad vilket inte är dumt. I går damp det ner ett brev från ledningen som inte direkt gjorde ont. Ett extra tillskott i kassan säger man ju inte nej till när våren/sommaren nalkas.
Tåls att upprepas;
Jag stormtrivs verkligen på jobbet, av jättemånga anledningar.

Nu funderar jag på att gå ut och ta en öl, ibland måste man ju vara spontan ;)

Glad påsk till er alla !

Komik



Gud vad trött jag är på den här pajasen. Snacka om att på kort tid blivit rejält överhypad av svenska pressen. Det är ju inte direkt så att killen kommer med några nya sensationer på scenen. När han dessutom gör gamla saker i sämre version så blir det bara värdelöst. Visst har han gjort lite kul i Parlamentet och Carina Berg sången var ju rätt skoj, men resten känns trisst och uttjatat. Att spela full på scen gjorde Robert Gustafsson strålande redan i mitten på 90-talet och att mima 80-tals slagdängor är ju inte direkt nytt heller. Men det räcker tydligen med att vara en söt liten go gubbe så kan man visst bli stjärna över en dag.....kraven är då sannerligen inte höga bland svenska folket.

Finns väldigt många bra komiker i Sverige men björn gustafsson är inte en av dom;



image348

Till sist mina absoluta favoriter; David Batra och Johan Glans


Är det så det ska vara ?

image345

Vaknade upp till denna hemska syn imorse. Som vanligt lyckas alltid solen lura en (senast igår) att våren är på väg. Men ack den glädje som varar, verkar som våren får vänta ett tag till.

Jul utan snö?
Påsk med snö?
Brun utan sol?
Faluröd, Falukorv....allt i Sverie är Falu!
Faluhäst, Falustuga, Falubil?

Jag vill ha;
Alice Springs 35 grader
Rio de Janeiro 26 grader
Dubai 32 grader


Helgens visdomsord

image301

Hellre ett ärligt nej än ett falskt ja

Ikväll



Såhär kommer det sluta ikväll, så slipper ni nästa kolla;

1. Hur svårt kan det va - Linda Bengtzing
2. Hero - Charlotte Perrelli
3. Empty Room - Sanna Nielsen
4. Lay Your Love On Me - BWO
5. I lågornas sken - Nordman
6. Thank You - Amy Diamond
7. That Is Where I`ll Go - Sibel
8. Just A Minute - Rongedal
9. Upp och hoppa - Frida
10. I Love Europe - Christer Sjögren

Inte ens nära; One love - Johnson & Häggkvist

Peter Stormare

image343 image344

Jag har fått en ny skådis favorit. Inte för att han är så speciellt ny, men med tanke på hur få filmer jag ser så är det kanske inte så konstigt. Tycker Peter Stormare gör en fantastiskt insats som John Abruzzi i Prison Break.

Det visar också att idoldyrkan inte nödvändigtvis behövde vara av sexuell natur (som Karl Bertil Johnson säger på julafton) Hjältemod och kamratskap.

Kanske man skulle försöka smuggla sig in på ladies night till hösten. Fast det skulle ju inte vara för Stormares skull isåna fall, hehe

En Tätort På En Slätt

Tyvärr är videokvalliten inte av bästa slaget



det finns en tätort på en slätt ett kyrktorn sträcker sig mot himlen som en tiggare under slummen du ser det från den stora vägen

om du reser dit i vår säg att jag gärna kommer åter ifall allting är förlåtet att man blir klokare med åren

om jag kommer dit igen har du en plats där jag kan vila ett rum där jag kan känna att jag är någonstans ifrån ett fönster vi kan sitta vid och blicka ut mot ån

hälsa skönheten i norr säg till Viola att hon lyser att hon var vackrare än sången och att jag önskar att jag skrev den fråga krigarna i väst var dom gömde sina byten se om någon av dom kom undan och kanske lever av det ännu

om jag kommer dit igen har du en plats där jag kan vila ett rum där jag kan känna att jag är någonstans ifrån ett fönster vi kan sitta vid och blicka ut mot ån

gå till huset med balkong där järnvägsbommen ringer under den varma, svarta plåten har jag lämnat några drömmar

en dag lämnade jag allt man kunde låta tiden vara det känns som andra sidan jorden vi kanske hade alla svaren

jag har kämpat med en dröm jag ville inga brustna hjärtan inga slitningar i blodet jag ville hitta Söndermarken

om jag kommer dit igen har du en plats där jag kan vila ett rum där jag kan känna att jag är någonstans ifrån ett fönster vi kan sitta vid och blicka ut mot ån

Apropå Winnerbäcks hemstad Linköping (nej jag vet att låten ovan inte handlar om Linköping, även fast man skulle kunna tro det);

image342

Mannen på bilden får stå för hatet dom närmaste två veckorna. Finns få lag (och fans) som har sånt drygt och äckligt anseende i mina ögon som lhc. Fernholm är den mannen personifierad.

Dags att skicka ut dom ur slutspelet fortast möjligt.

Helgens visdomsord

image301

Some people believe football is a matter of life or death, I am very disappointed with that attitude.

I can assure you it's much, much more important than that.

Hemlagat

image341

Mycket godare än såhär blir det inte när jag gör mat

Hemgjord pizza med fullkornsvetemjöl. Tillbehören på är; ketchup, kryddor, bacon, kebabkött, kantareller, ananas och ost på toppen (smalaste alternativet förstås). Såsen består av Rhode Island dressing och chillipulver.

Man blir riktigt mätt & glad och dessutom blir det en liten luchlåda till jobbet. Rolig att kunna skrälla och frångå sina tre mackor ibland ;)

29



Väldigt bra låt tycker jag, speciellt Pipers lugna röst som bryter av Flipsides rapp. Har alltid älskat när dom blandar två olika stilar i låtar, ger alltid en skön tyngd åt musiken.

Nu var det väl inte musik detta skulle handla om utan det faktum att jag fyller år idag. För mig är det ytterligare ett år i mängden och inget man direkt firar längre. Inte heller känns det jobbigt att man snart fyller 30, var sak har sin tid. Och jag är mycket hellre 29 än jag är 19. Man ser livet på ett rätt annorlunda sätt och har lite bättre distans till sig själv och omgivningen.

Då uppmärksammar jag hellre att Jimmie & Anita blev föräldrar till en dotter i måndags. Grattis "farsan", nu är du farsa på riktigt =)

Inget nytt under solen

image340

Har hänt väldigt få spektakulära saker på senaste, därav ingen blogg. Då får man (som en sann svensk) prata väder istället.

Solen börjar mer och mer visa sitt underbara ansikte vilket känns efterlängtat. Det är dock lite kallt ute men det känns verkligen skönt när solen värmer, man blir så glad och allt känns lättare. Dock är det ruggigt kallt på nätterna så man får skrapa rutorna när man ska hem, och roligare kan man ju ha. Men som jag brukar tänka; hellre skrapa rutorna och gå och lägga sig än att gå upp och skrapa rutorna.

Nu ska jag laga lite mat och sen sova. Dags att ladda för ytterligare en jobbnatt med andra ord.

Helgens visdomsord

image301

24 timmar per dag, 24 ölburkar i en låda? Tillfällighet?

Hur svårt kan det va

Snart är det dags igen






Hade svårt att välja vilken låt jag skulle lägga upp så det fick bli båda. Den första låten är ju egentligen bättre medans den andra är mer bildskön. Snygghet och sångtalang perfekt blandat i en person.

Den sista deltävlingen som börjar snart kan bli riktigt bra med många kända artister. Nordman, Perelli, Fronda mm men framförallt Linda Bengtzing. Allt ännat än Linda direkt till finalen vore överraskande och en direkt skandal. Fast och andra sidan vore det roligt om hon skickade ut carola i andra chansen, den minnen på det äcklet vore obetalbar haha